11 August 2011

AIR perMATA


Mari kita tinggalkan dulu kisah yang memualkan mengenai burger..Beralih pada satu lagi kisah yang kerap juga terjadi kebelakangan ni. Kisah seorang gadis Labenon yang berusia 12 tahun mengeluarkan kristal melalui matanya. Tidak lama dulu pun ada juga kisah seorang gadis di Malaysia pun boleh mengeluarkan kristal juga tapi melalui mulut...Tapi apa-apa pun kejadian yang berlaku adalah menunjukkan kekuasaan dan kebesaran Allah jua.  Semuanya ini adalah hiasan dunia saja dan manusia tidak ada sebarang kuasa pun untuk melakukannya tanpa izin Allah..Tabarakallah......DIANTARA ISU-ISU YANG DIMAINKAN SEKARANG....
TERBARU!!!
Pengerusi Kariah Masjid Padang Menora, Pulau Pinang Hamir Mahamud menunjukkan pekeliling JHEAIPP yang melarang membaca AlQuran dengan menggunakan pembesar suara daripada masjid dan surau yang menyatakan bercanggah dengan hukum syarak dan boleh mengganggu orang lain didalam mahu pun diluar masjid.   
   Sebelum ini di Masjid Al Ikhlasiah, Pantai Dalam, Kuala Lumpur telah memperlahankan suara azan dan telah menimbulkan kemarahan beberapa pihak. Ini adalah hasil dari aduan seorang penduduk bukan Islam kepada PM. 


Sosej Babi (chorizo) Ada Logo Halal JAKIM?

Sosej Babi (chorizo) Ada Logo Halal JAKIM?                                      Sekarang ini isu halal dan haram memang menjadi tumpuan dan ianya satu perkara yang kita perlu titik beratkan tambah lagi kepada orang Islam.

Perkataan ‘chorizo’ merujuk kepada sosej diperbuat daripada babi, dan bungkusan produk itu turut tertera logo halal Jabatan Kemajuan Islam (JAKIM) yang telah dijual disebuah pasaraya di Kuala Lumpur.


Keluaran Harian Metro bertarikh 6/9/2011....emmm..malaslah nak makan.


                  


                                           

BURGER DIBUAT DARIPADA NAJIS!!!! LIHATLAH VIDEO NI...CARA NAJIS YANG DIPROSES MENJADI BURGER (BURGER TIRUAN)..walau pun burger bukanlah makanan asas Malaysian tapi ANDA pernah makan burger kan????  laaa...hangpa pikiaglaaaa.........
Produk paling laris tetapi tidak halal...
petikan dari mohcube.moh.gov.my...1.Shampoo dan facial DOVE 
2.Pringles potato chips 
3.Lychee NARCISSUS 

KESEMUA YG DI ATAS ADA MENGANDUNGI LEMAK BABI/KHINZIR JAKIM telah menghantar surat pada semua retailer supaya tutup tanda halal pada produk tersebut. 

"Narcissus" is an established and well known brand associated with high quality China canned food and seasoning such as whole mushrooms, asparagus spears, lychees, spiced pork cubes, stewed pork chops etc. The range of "Narcissus" food products, which is very well demanded in many parts of the world, include : 
Canned Meat 
Canned Seafood 
Canned Fruits 
Canned Vegetables 
Seasonings 

di atas adalah barang2 keluaran narcissus.


STARBUCK 

HALIMAH BINTI HAMZAH PASUKAN PETUGAS PROGRAM MS ISO 9002 JABATAN 
IMIGRESEN MALAYSIA 
Please note that all chocolate, vanilla and coffee drinks at Coffee Bean and Starbuck contains E471 (Emulsifier 471), mono di-glycefides which is from animal origin (pork). Raspberry Frap uses cherries that has been dip n alcohol & the tiramisu contains RUM. Please pass this message to our muslim friends. 
Call JAKIM 03 - 8886 4000 for more information. 


COKE 

PETIKAN DARI SUMBER YG DIPERCAYAI.. ini bukanlah hasil tulisan saya..cuma utk menyebarkan apa yg diketahui... 

Coke Ada Alkohol??!!

Saya memang tidak ragu  perkara ini. Di universiti kami pernah membuat kajian kes berkenaan bagaimana menggunakan strategi pemasaran Coke Ada Alkohol Saya memang tidak ragu perkara ini. Di universiti kami pernah membuat kajian kes berkenaan bagaimana menggunakan strategi pemasaran untuk menembusi pasaran antarabangsa. Buku yang diterbitkan oleh prentice hall 
(international marketing) membincangkan secara teliti berkenaan bgm kejayaan coca-cola mengadaptasikan produk untuk memasuki pasaran asia . 

Dinyatakan secara jelas di situ bahawa kandungan alcohol didalam coke yang berada di pasaran eropah dianggarkan 20%. bagi negara islam seperti malaysia , indonesia dll peratus alkohol ini dikurangkan kepada 5% dengan alas an untuk melepasi halangan agama tetapi tetap ia perlu diletakkan untuk mengekalkan rasa asli coke. W/bgpun ia ditulis sebagai bebas alkohol untuk melepasi halangan pasaran di negara tersebut. 

Untuk pengetahuan juga hanya coke yang dibuat dan dipasarkan di Arab Saudi dan Pakistan sahaja yang benar-benar bebas alkohol kerana halangan undang-undang di negara tersebut terlalu ketat. Perlu juga dinyatakan disini bahawa coke yang dijual bersama hidangan di restoran makanan segera ditambah kuantiti alkoholnya kepada 8%. Sebab itu jika anda merasa coke yangdidapati di Mc Donald adalah lebih pahit dari yang dijual secara botol. 

Sebelum ini saya cuba menghebahkan kepada kawan-kawan tetapi selalunya ramai yang tidak percaya. ini sebagai respone kepada kenyataan ini dan sebagai melepaskan tugas saya untuk memberitahu. harap kita semua sedar. sekian 

COCA COLA beralkohol 

Alkisah diceritakan, Ustaz mengkhabarkan pada para jemaah bahawa pihak JAIS telah mengesahkan bahawa minuman Coca-Cola memang ada mengandungi alkohol (banyak sikit bukan persoalan). Perkara ini mengingatkan kembali pada perkara yang sama semasa belajar kat negeri mat saleh dimana pihak Coca-Cola mengesahkan secara bertulis memang ianya mengandungi Alkohol. 
Malangnya pihak JAIS tidak dapat menfatwakan perkara ini atas dasar & tekanan pihak-pihak tertentu, almaklum lah negara Islam. Apa yang kakitangan JAIS yang berkesedaran mampu buat ialah dengan menyebarkan berita ini secara "diam-diam". Insyallah, 
dapatlah kiranya berita ini dipanjang-panjangkan. ROTI BOY Saya ingin menarik perhatian saudara/saudari muslim yang dirahmati Allah tentang satu produk roti yang amat digemari oleh sebahagian daripada kita iaitu Roti Boy. Kalau anda prihatin, tiada logo halal Jakim yang terdapat di premis-premis perniagaan ini mahupun dibalutan plastik roti tersebut. Saya pernah bertanyakan kepada Manager di Premis Roti Boy di Subang Parade, Subang Jaya tentang ketiadaan tanda halal Jakim tersebut. Menurut Manager tersebut memang mereka tidak mempunyai tanda tersebut...... Hari ini saya berpeluang untuk bercakap sendiri dengan seorang pegawai Jakim, Putrajaya iaitu PN. Najibah - no tel - 88864851.
Menurutnya, Pihak Roti Boy setakat hari ini tidak pernah memohon untuk mendapatkan status halal daripada pihak Jakim. Jadi nasihat Pn. Najibah...selagi belum terbukti tahap halalnya produk tersebut sebaik-baiknya kita berhati-hati apabila membelinya.