24 May 2011

Malaysia sebagai Negara ISLAMMalaysia menduduki aras ke 10 Pelanggan Terbesar Dunia.
 


KUALA LUMPUR: Malaysia telah disahkan oleh Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) sebagai pelanggan ke-10 terbesar di dunia alkohol .Statistik oleh badan antarabangsa tahun ini juga menunjukkan bahawa Malaysia menghabiskan lebih dari US $ 500mil (RM1.5bil) pada alkohol dengan pengambilan per kapita dari tujuh liter.Penggunaan Bir di Malaysia adalah 11 liter per kapita.

 
Timbalan Menteri Pembangunan, Keluarga dan Masyarakat Seai Heng Kie berkata masalah pengambilan alkohol di negara ini semakin serius.
 "Alkohol tidak hanya menyebabkan banyak masalah kesihatan tetapi juga menyumbang pada sejumlah besar kemalangan," katanya di sini kelmarin.
Heng bercakap kepada wartawan selepas pelancaran buku dan seminar tentang "gaya hidup Promosikan Sihat: Mengurangkan Bahaya Alkohol " yang diadakan oleh Kuala Lumpur dan Selangor Chinese Assembly Hall (KLSCAH) dan disokong oleh IOGT International, sebuah komuniti NGO di seluruh dunia, dan Persatuan Kebangsaan Pencegahan Penyalahgunaan Dadah (Pemadam).

 Dia menyatakan, perkhidmatan, melalui Kependudukan Nasional dan Keluarga Badan Pembangunan, akan mempromosi kempen untuk menyedarkan masyarakat tentang bahaya penyalahgunaan alkohol.

10 seminar akan diadakan pada tahun ini.Seminar akan dilakukan dalam bahasa Mandarin, Melayu, Inggeris dan Tamil dan kebanyakan ditujukan pada orang-orang dari komuniti Cina dan India, yang memiliki tingkat penyalahgunaan alkohol tinggi.
"Masyarakat harus memahami alkohol yang bukan sebahagian daripada budaya kita dan ini akan merosakkan jika disalahgunakan," katanya.
Sebelumnya, dalam sambutannya, KLSCAH setiausaha agung Wei Yong Yew mengatakan Road Safety Council menganggarkan bahawa minum dan memandu menyebabkan 30% daripada kemalangan di jalanraya, dengan 38% dari yang mengakibatkan kematian.
"Sebuah kajian juga menunjukkan poteng kerja akibat penagihan alkohol adalah 16 kali lebih tinggi daripada yang lain," katanya, menambah bahawa badan bukan kerajaan memainkan peranan penting dalam mempromosikan gaya hidup sihat.   
Artikel ini memfokuskan komuniti Cina dan India saja..tapi tengoklah gambar ni......hangpa pikiaglaa sendiri..........sapa yang beli dan sapa pulak yang jual.....Malaysia sebagai Negara ISLAM?????????????? MALU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!