05 November 2010

e-Rokok..

Kita dah ada macam-macam "e" dah..e-knowledge, e-dagang, e-kad, e-mail dan berbagai-bagai jenis "e" lagi dan laa ni.. timbul pulak satu jenis "e" pulak..dipanggil e-Rokok..

Macam nilah designnya
                                                                 


Ianya ada charger!!

 Tak perlu tembakau, cuma kita perlu belikan  nicotine cartridgenya..isaplah berapa banyak yang anda suka dan ianya berasap dan berapi macam biasa dan anda akan merasakan macamana rokok yang biasa anda hisap seharian tu!..Anda merokoklah dengan menggunakan e-rokok ni sepuas-puasnya dan aku rasa sikit hari lagi tidak ada lagi rokok yang biasa sekarang akan dikeluarkan lagi..

Ianya direka khusus bagi perokok yang ketegag yang dihasilkan dari China.Harganya diantara RM200.00 ke RM300.00 untuk satu stick. Murah kan?? atau pun ianya adalah rokok yang termahal sekali di dunia!

Kalau sekarang kita beli rokok sekotak RM10.00 kalau sebulan tak ke RM300.00? Wehh!! lebih kurang jaa...

Memang berasap...
  
..dan nampak macam menyala..tapi red-led jerr..
                                                                             EEmm..macamana kita charge handphone macam tu lah kita charge e-Rokok ni..Tak perlulah kita bawa rokok sekotak macamana biasa..kita cuma bawa sebatang saja untuk di hisap seharian selagi baterinya tidak lemah!                                                                                                                                                                                                                          
If you already tired of life ... Get one today!

Banjir di Kedah.

Bermulanya bencana banjir di Kedah..diantara yang terburuk sejak dari tahun 2005 dan ada berita yang mengatakan yang terburuk selepas 100 tahun yang pernah berlaku di Kedah.Pada 30hb Oktober lalu kawanku sekeluarga datang dari Sabak Bernam, Selangor untuk hadir ke Majlis konvokesyen anak lelakinya pada 1hb November 2010 di UUM Sintok. Mereka sempat juga bermalam di rumahku satu malam. Pada esoknya mereka bertolak ke Jitra untuk menginap di salah sebuah Homestay.Maklumlah hotel pun dah fullhouse..Malangnya mereka turut terperangkap kerana air banjir naik begitu cepat. Nasib baiklah kedudukan homestay tu terletak tinggi sikit.
Majlis konvo ditangguhkan ke tarikh lain..Hampir 5 hari jugalah mereka terperangkap kat Jitra dan hari esoknya barulah mereka berjaya keluar ikut highway BKH dan terus balik ke Selangor...Ini satu kenangan yang pahit bagi mereka...
Tapi mengikut cerita yang kurang formal pula..bencana banjir yang melanda Kedah itu bertambah buruk hasil dari sebuah empangan yang takungannya terpaksa di buka di selatan Thailand dan ditambahnya lagi dengan saki baki air banjir besar dari Pakistan baru-baru ini...

Apa-apa pun musibah yang berlaku kebelakangan ini kalau difikirkan dengan cara saintifiknya ianya adalah hasil dari kerakusan manusia-manusia yang rakus mencabuli fitrah alam.


Tidak salah untuk mencari kemewahan tapi yang salahnya terlalu  mengikut nafsu tamak dan haloba.

Tidak salah untuk pembangunan tapi yang salahnya sebab tidak memikirkan natijahnya jika tidak mengikut peraturan. Inilah hasilnya jika pembangunan yang tidak dirancang..
Apa-apa pun sama-samalah kita memikirkan jalan atau cara yang terbaik untuk mengatasi kesan buruk dari perilaku kita sendiri...fikir-fikirkanlah.....