28 June 2010

Penyamun Terbush! versi Baling

 Tugas harian pemangsa..sungguh berkarisma...naik motor Modenas Karisma......
Jika anda ke Pekan Baling. anda akan dapati kelibat orang ini berkopiah putih. Awas!!!  orang ni sememangnya pandai berkata-kata.Ditangannya terdapat satu atau dua buah buku bercorak agama..simple jer..Cara Sembahyang Untuk Lelaki..Mari Belajar Sembahyang yang harganya lebih kurang tak sampai pun RM5.00.

Mulanya dia akan memerhatikan mangsanya dari jauh dan berjalan kearah mangsa sambil memberi salam penuh dengan gaya kesopanang dang kesusilaam.. Mangsa jadi agak terkezut tapi dia pandai mengatur kata bagaikan penceramah ugama..lembutnya suara menyusung kata sampaikan simangsa jadi ternganga..

Dimulakan dengan bicara..kalau mangsa itu wanita.." Kak..saya ni nak kutip derma dan saya juai buku-buku ugama ni.. untuk bantu kita sesama Islam dan anak-anak yatim..jadi sama-samalah kita teruskan usaha murni ni demi ugama Islam" lebih kurang macam tu lah..Jadi bagi mangsa yang termakan kata dia ni pun rasa malu-malu alah.katanya lagi.."..kalau Kak tak mau beli buku ni pun tak apa la..Kak bolehlah bagi sedikit sumbangan..(dia mintak duit jugak!)..mangsa yang terkena tadi pun bagilah duit..tapi buku orang tu tak bagi pun...huhh dah dapat ja duit orang tu pun cepat-cepatlah beredar dari situ untuk mencari mangsa yang lain pulak..Jadi berhati-hatilah pada orang yang macam ni selalunya giat meminta wang dengan cara menipu di   Pekan Baling.
                                                      
                                                                                                                                                         
Kelihatan mangsa sedang membelek buku tersebut. 

Umpan mengena! dan mangsa terus memberikan sejumlah wang tanpa banyak bicara

 Jadi bagi anda yang terjumpa dengan kelibat orang berkopiah putih ini lebih baiklah cepat-cepat jauhkan diri sebelum anda tak tahan diuji!
Aku sentiasa menunggu peluang begini untuk merakam gambar si Tarbush ni secara berdepan...dia macam tergamam..gambar ini aku rakam setelah beliau habis perkenakan salah seorang mangsanya..


Jerubu Melanda Baling????

Hari ni Senayan, jam 6.30 ptg Jerubu telah menyelubungi seluruh Taman Bersatu, Baling. Semua penghuni Taman dalam keadaan cemas!.. Bunyi bising mempekakkan lubang telinga. Riuh rendah menyelubungi ketenangan sebelumnya... tiada lagi kicauan murai yang tercabut ekor...tiada lagi kanak-kanak bermain berlari-lari...
Sebenarnya ini adalah gambaran semburan kabus atau pun fogging bagi menghapuskan nyamuk Aedes..terdapat kes demam denggi di Taman ini. Jadi terpaksalah pihak kakitangan Pejabat Kesihatan Daerah Baling membuat fogging ni..


Penghuni-penghuni diarahkan keluar rumah bagi mengelakkan kelemasan didalam asap yang tebal kalau nak diikutkan kenalah buka pintu dan tingkap rumah supaya asap boleh memenuhi ruang rumah. Tapi tak ada orang yang sanggup buka...
 Tengoklah si Rejab ni..macam tentera Zionis kat bumi Palestin..
Wah..aku action jerr tuuu... pegang pun tak betui....Tapi apa pun aku ucapkan berbanyak-banyak terima kasihlah pada staff Kesihatan yang terlibat didalam usaha membenteras demam Denggi...