26 November 2009

Eidil Adha

Hari Raya Haji pada tahun ni macam dulu-dululah juga.. tak berapa meriah kecualilah di kok belah Kelantan dan Trengganu nu.. Hari Raya Haji memang disambut besar-besaran dan sepatutnya macam tulah di Kedah mau pun di negeri-negeri lain.. Tapi.. mungkin pemerintah dulu tak tekankan sangat sambutan Hari raya Haji ni. Hari Raya Puasa malah disambut secara besar-besaran. Kalau diikutkan Hari Raya Eidil Adha ni memanglah Hari Raya yang besar bagi menyambut kejayaan jemaah haji menunaikan rukun Islam yang ke 5.

Tempat aku selalunya mengadakan ibadah qurban 3 ekor lembu. Hampir saban tahun Taman kami membuat ibadah qurban di Hari Raya Haji.. Macam biasalah seperti yang dilakukan oleh masyarakat didaerah lain, sebelum itu kami ramai-ramai dalam pakatan kumpul duit secara beransur-ansur untuk beli lembu lepas tu sampai ja masa pakat-pakatlah turun beramai-ramai bergotong royong buat kerja ikut bahagian masing-masing.


Raya ketiga baru-baru ini tertunailah sudah ibadah qurban 3 ekor lembu campur sekor lembu khas utk kenduri kahwin anak rakan kami Dummy. Jadi semuanya kena kerat tengkok 4 ekor lembulah.


Saad sedang memberi amanat terakhir kpd lembu yg merupakan calon yg pertama untuk diqurbankan.

Sahabat aku Suhaime sedang mengatakan sesuatu pada Pak Tam yg sedang relaks berbaring.. mungkin tengah dok bagi kaunseling terakhir agaknya..

Aku pun ada juga mengambil bahagian dalam sessi kaunseling ni, sebaliknya aku yang kena kaunseling! pasai tau nak tangkap gambag saja.

Calon ke-2 sedang memikirkan nasibnya kali ini..Lembu ke-3 semakin buntu mengenangkan apa yg harus dilakukan ketika mata pisau menerjah masuk memputuskan urat nadinya...pasrah..pasrah..pasrah....


Yang ke-4 ni masih remaja . Belum puas main futsal lagi.. Ini adalah tendangan terakhir baginya dengan gaya yg tersendiri....


Berakhirnya sebuah kelazatan bagi mengisi makna pengorbanan yang punya hikmah dan penuh pengajaran buat kita bergelar Insan di bumi Allah ini..Allahu Akhbar! Allahu Akhbar!! Allahu Akhbar!!!

Lagi foto-foto yang berkaitan dengan Ibadah ini 1 2 3 4 5