23 September 2011

Bekam - Al Hijamah

Bekam atau al hijamah dalam bahasa arab yang bermaksud "pelepasan darah kotor" atau dalam bahasa Inggerisnya di sebut "Cupping"


Bekam merupakan suatu teknik pengubatan Sunnah Rasullullah Saw dan telah lama di praktikkan sejak dari zaman dulu lagi. Sekarang ianya telah dimodenkan mengikut kaedah-kaedah ilmiah dengan menggunakan alatan seperti dibawah. Ianya amat berkesan dan tidak memberi sebarang kesan sampingan.
Tn Haji Fadhil siap dengan uniform lagi...be professional..
Petang tadi 23/9/2011, Jumaat aku berkesempatan untuk mendapatkan rawatan bekam di Klinik Rumah Sihat Bekam yang diusahakan oleh sahabat karibku iaitu Tuan Haji Fadzil b Ismail di Kampung Pengkalan Kakap, Merbok, Kedah.


Teknik pengubatan bekam ini adalah satu proses pembuangan darah kotog ( ataupun pembuangan toksid beracun dari dalam tubuh melalui bawah kulit).
Ini bukannya pen cenderamata cek oiii..

Toksid adalah endapan racun yang tidak dapat diuraikan oleh badan kita Setiap orang mempunyai tahap toksid yang berbeza ianya berasal dari pencemaran udara, makanan yang mempunyai banyak bahan pewarna tanpa zat, soda, bahan perasa dan juga dari sayur-sayuran yang menggunakan baja kimia.


Kulit adalah organ yang terbesar dalam tubuh manusia, kerana itulah banyak toksid / racun berkumpul dibawah kulit. Dengan berbekam dapat membersihkan darah yang mengalir dalam tubuh manusia. Inilah salah satu DETOKSIFIKASI (proses pengeluaran toksid / racun) yang sangat berkesan / mujarab serta tiada kesan samping. Berbekam sangat berkesan untuk melegakan atau menghapuskan kesakitan serta memulihkan fungsi tubuh / badan .
Rambut dicukur untuk diletakkan cup penyedut


Berbekam dapat menghilangkan rasa sakit pada bahu dan tenggorok jika dilakukan pada bahagian tengkok. Juga dapat menghilangkan sakit pada bahagian kepala seperti muka, gigi, telinga dan hidung jika penyakit itu disebabkan oleh terjadinya penyumbatan pada darah atau rosaknya peredaran darah. 

Abu Ubaid menyebutkan dalam kitabnya “Gharibul Hadits”melalui sanad Abdurrahman bin Abi Laila :
“Bahwasanya Rasulullah Saw, melakukan bekam pada kepalanya dan tengkuknya ketika disihir orang”


lihat..darah sedang tersedut keluar...
Inilah kesan-kesan selepas berbekam..

RUMAH SIHAT BEKAM MENGALUKAN KEDATANGAN ANDA..