11 August 2011

DIANTARA ISU-ISU YANG DIMAINKAN SEKARANG....




TERBARU!!!
Pengerusi Kariah Masjid Padang Menora, Pulau Pinang Hamir Mahamud menunjukkan pekeliling JHEAIPP yang melarang membaca AlQuran dengan menggunakan pembesar suara daripada masjid dan surau yang menyatakan bercanggah dengan hukum syarak dan boleh mengganggu orang lain didalam mahu pun diluar masjid.   




   Sebelum ini di Masjid Al Ikhlasiah, Pantai Dalam, Kuala Lumpur telah memperlahankan suara azan dan telah menimbulkan kemarahan beberapa pihak. Ini adalah hasil dari aduan seorang penduduk bukan Islam kepada PM. 


Sosej Babi (chorizo) Ada Logo Halal JAKIM?

Sosej Babi (chorizo) Ada Logo Halal JAKIM?                                      



Sekarang ini isu halal dan haram memang menjadi tumpuan dan ianya satu perkara yang kita perlu titik beratkan tambah lagi kepada orang Islam.

Perkataan ‘chorizo’ merujuk kepada sosej diperbuat daripada babi, dan bungkusan produk itu turut tertera logo halal Jabatan Kemajuan Islam (JAKIM) yang telah dijual disebuah pasaraya di Kuala Lumpur.


Keluaran Harian Metro bertarikh 6/9/2011....emmm..malaslah nak makan.






                  


                                           

BURGER DIBUAT DARIPADA NAJIS!!!! LIHATLAH VIDEO NI...CARA NAJIS YANG DIPROSES MENJADI BURGER (BURGER TIRUAN)..walau pun burger bukanlah makanan asas Malaysian tapi ANDA pernah makan burger kan????  laaa...hangpa pikiaglaaaa.........




Produk paling laris tetapi tidak halal...
petikan dari mohcube.moh.gov.my...



1.Shampoo dan facial DOVE 
2.Pringles potato chips 
3.Lychee NARCISSUS 

KESEMUA YG DI ATAS ADA MENGANDUNGI LEMAK BABI/KHINZIR JAKIM telah menghantar surat pada semua retailer supaya tutup tanda halal pada produk tersebut. 

"Narcissus" is an established and well known brand associated with high quality China canned food and seasoning such as whole mushrooms, asparagus spears, lychees, spiced pork cubes, stewed pork chops etc. The range of "Narcissus" food products, which is very well demanded in many parts of the world, include : 
Canned Meat 
Canned Seafood 
Canned Fruits 
Canned Vegetables 
Seasonings 

di atas adalah barang2 keluaran narcissus.


STARBUCK 

HALIMAH BINTI HAMZAH PASUKAN PETUGAS PROGRAM MS ISO 9002 JABATAN 
IMIGRESEN MALAYSIA 
Please note that all chocolate, vanilla and coffee drinks at Coffee Bean and Starbuck contains E471 (Emulsifier 471), mono di-glycefides which is from animal origin (pork). Raspberry Frap uses cherries that has been dip n alcohol & the tiramisu contains RUM. Please pass this message to our muslim friends. 
Call JAKIM 03 - 8886 4000 for more information. 


COKE 

PETIKAN DARI SUMBER YG DIPERCAYAI.. ini bukanlah hasil tulisan saya..cuma utk menyebarkan apa yg diketahui... 

Coke Ada Alkohol??!!

Saya memang tidak ragu  perkara ini. Di universiti kami pernah membuat kajian kes berkenaan bagaimana menggunakan strategi pemasaran Coke Ada Alkohol Saya memang tidak ragu perkara ini. Di universiti kami pernah membuat kajian kes berkenaan bagaimana menggunakan strategi pemasaran untuk menembusi pasaran antarabangsa. Buku yang diterbitkan oleh prentice hall 
(international marketing) membincangkan secara teliti berkenaan bgm kejayaan coca-cola mengadaptasikan produk untuk memasuki pasaran asia . 

Dinyatakan secara jelas di situ bahawa kandungan alcohol didalam coke yang berada di pasaran eropah dianggarkan 20%. bagi negara islam seperti malaysia , indonesia dll peratus alkohol ini dikurangkan kepada 5% dengan alas an untuk melepasi halangan agama tetapi tetap ia perlu diletakkan untuk mengekalkan rasa asli coke. W/bgpun ia ditulis sebagai bebas alkohol untuk melepasi halangan pasaran di negara tersebut. 

Untuk pengetahuan juga hanya coke yang dibuat dan dipasarkan di Arab Saudi dan Pakistan sahaja yang benar-benar bebas alkohol kerana halangan undang-undang di negara tersebut terlalu ketat. Perlu juga dinyatakan disini bahawa coke yang dijual bersama hidangan di restoran makanan segera ditambah kuantiti alkoholnya kepada 8%. Sebab itu jika anda merasa coke yangdidapati di Mc Donald adalah lebih pahit dari yang dijual secara botol. 

Sebelum ini saya cuba menghebahkan kepada kawan-kawan tetapi selalunya ramai yang tidak percaya. ini sebagai respone kepada kenyataan ini dan sebagai melepaskan tugas saya untuk memberitahu. harap kita semua sedar. sekian 

COCA COLA beralkohol 

Alkisah diceritakan, Ustaz mengkhabarkan pada para jemaah bahawa pihak JAIS telah mengesahkan bahawa minuman Coca-Cola memang ada mengandungi alkohol (banyak sikit bukan persoalan). Perkara ini mengingatkan kembali pada perkara yang sama semasa belajar kat negeri mat saleh dimana pihak Coca-Cola mengesahkan secara bertulis memang ianya mengandungi Alkohol. 
Malangnya pihak JAIS tidak dapat menfatwakan perkara ini atas dasar & tekanan pihak-pihak tertentu, almaklum lah negara Islam. Apa yang kakitangan JAIS yang berkesedaran mampu buat ialah dengan menyebarkan berita ini secara "diam-diam". Insyallah, 
dapatlah kiranya berita ini dipanjang-panjangkan. 











ROTI BOY Saya ingin menarik perhatian saudara/saudari muslim yang dirahmati Allah tentang satu produk roti yang amat digemari oleh sebahagian daripada kita iaitu Roti Boy. Kalau anda prihatin, tiada logo halal Jakim yang terdapat di premis-premis perniagaan ini mahupun dibalutan plastik roti tersebut. Saya pernah bertanyakan kepada Manager di Premis Roti Boy di Subang Parade, Subang Jaya tentang ketiadaan tanda halal Jakim tersebut. Menurut Manager tersebut memang mereka tidak mempunyai tanda tersebut...... Hari ini saya berpeluang untuk bercakap sendiri dengan seorang pegawai Jakim, Putrajaya iaitu PN. Najibah - no tel - 88864851.
Menurutnya, Pihak Roti Boy setakat hari ini tidak pernah memohon untuk mendapatkan status halal daripada pihak Jakim. Jadi nasihat Pn. Najibah...selagi belum terbukti tahap halalnya produk tersebut sebaik-baiknya kita berhati-hati apabila membelinya. 



REPLY FROM JAKIM 
Nana Sharom 
Secretary to CEO 
SILVER RIDGE SDN BHD 

Reply from JAKIM 


1. Restoran berikut telah mendapat pengesahan halal JAKIM :

1)McDonald
2) A&W
3) Secret Recipe 

Restoran/syarikat berikut telah ditarik sijil pengesahan halal JAKIM kerana gagal mematuhi syarat dan piawaian halal :

1) Victoria Station
2)Kam Lun Tai
3) Lotus Family


Restoran 

Restoran/syarikat berikut tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM :

1) San Francisco Steakhouse
2)Chicken Rice shop
3)Kiwi Express 

Bagi minuman ringan keluaran syarikat F&N seperti coke dan 100 plus telah mendapat pengesahan halal JAKIM 

Bagi kuih bulan dan kuih bakul yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM adalah halal sebagai contoh yang dikeluarkan oleh syarikat KG Pastry atau Noraini's Cookies dan lain-lain yang ada menggunakan logo halal JAKIM kecuali kuih bulan dari  Kam Lun Tai kerana telah ditarikbalik pengesahan halalnya disebabkan berlaku perlanggaran syarat dan peraturan halal yang ditetapkan. 

2. ayam segar yang dibungkuskan atas nama Farmbest adalah dikeluarkan oleh Syarikat Sin Mah S/B, syarikat ini telah mendapat pengesahan halal JAKIM. 



Mewarnakan rambut dr segi hukum syarak terbagi kepada : 

1.Harus mewarnakan rambut dengan warna selain hitam.Warna hitam hanya 
harus bagi yang berpenyakit sahaja 
2.Makruh mewarnakan rambut bagi orang muda 
3.Haram mewarnakan rambut bagi orang yang terlalu tua 
4.Haram mewarnakan rambut tanpa tujuan 
5.Harus mewarnakan rambut dengan izin Suami.

Dari segi ingredient pewarna rambut yg ada dipasaran terbahagi kepada 2 jenis yang mana kedua-duanya dalah halal dari segi bahan kandungan. Yang menjadi persolan adakah pewarna tersebut menyerap air atau tidak ?? Pewarna rambut yang dipasaran biasanya akan tertulis pada kotak PERMANENT DYE atau SEMI PERMANENT DYE. Mengikut kajian jenis yang Semi-Pamenent Dye adalah jenis yang tidak menyerap air dan ianya tidak boleh dipakai oleh orang islam.Begitu juga sebaliknya.. 

JAKIM sendiri tidak pernah mengeluarkan sijil halal untuk produk pewarna rambut kerana ianya di kilangkan di luar negara. Utk pengetahuan, JAKIM hanya akan keluarkan sijil halal utk produk yang diproses di malaysia sahaja .

Sehingga kini pengeluar supplement dan produk makanan kesihatan yang telah berdaftar dengan JAKIM adalah syarikat Upha, kebanyakan supplement food dari syarikat Upha telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan telah dipastikan soft gel untuk kapsul yang digunakan adalah halal, bagi produk jenama Blackmores, Solaray,Seven Seas, 21 Century tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM, kerana itu tidak dapat dipastikan kapsul yang digunakan itu walau pun didakwabersumberkan lembu tetapi tidak diketahui sama ada lembu itu disembelih atau tidak. Produk yang tidak mendapat pengesahan halal ini adalah kerana itu adalah produk import, maka pengedar dan pengeluar bertanggungjawab mendapatkan pengesahan halal dari badan islam dinegara asal produk tersebut diimport. 


5. untuk makluman coffee bean telah mendapat pengesahan halal JAKIM maka coffee bean tidak berkaitan dengan email yang disebarkan ini tetapi starbuck tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM maka tidak dapat dipastikan status kehalalan makanan/minuman yang disediakan. 

6. Restoran Dome dan seluruh rangkaiannya tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM, maka kerana itu tidak dapat dipastikan status kehalalan makanan/minuman yang disediakan di restoran ini. 

7. Soalan: saya ingin tahu samada semua stall di foodcourt Suria KLCC halal kerana tiada papan tanda yg membezakan gerai yg halal dengan yg tidak halal. saya juga ingin tahu samada semua restoran di Suria KLCC menghidangkan makanan yang halal (walaupun ada yang menjual arak):
Madam Kwan's, Spring Garden, Rain Nudle House, Bukhara, Chillis, California PIzza, Kelantan Delights, Chakri's Palace, Rotiboy Bakeshoppe, Auntie Anne's Pretzels,Cinnabon, Al-Marjan, Bong Sen (Vietnamese), Chinoz On the Park, Dome CafĂ©, Genki Sushi, Gloria Jean's Coffees, House of Sudanese Food, San Francisco Steak House/Santini. 

Jawapan: 

gerai-gerai makan di Medan Selera di KLCC tidak ada yang mendapat pengesahan halal JAKIM termasuklah juga semua restoran yang disenaraikan itu. 

8. Baker's Cottage telah mendapat pengesahan halal dari JAIS ( Jabatan Agama Islam Selangor ), 

La Boheme tidak dapat dipastikan status halal kerana tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM. 

King's Confectinery telah mendapat pengesahan halal JAKIM, 

Status makanan yang disediakan di Giant dan Tesco ada sebahagiannya yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM, 
manakala Jusco hendaklah merujuk kepada logo halal yang digunakan pada pembungkusan produk keranaJusco tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM secara khusus. 

9. Kedai Bread Talk & Bread Story tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM. 

10. sehingga kini JAKIM tidak pernah memberi pengesahan halal ke atas Restoran Burger King, maka dengan itu tidak dapat dipastikan status kehalalan produk yang dijual. 

11. pernyataan mencampurkan minyak babi untuk pembuatan sausage ayam, fish ball dan lain-lain adalah tidak benar bagi produk terbabit yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM. Bagi produk Ramli Burger dan Ayamas, memang telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan kedua-dua syarikat ini 
sentiasa mematuhi peraturan halal JAKIM. 

12. Coffee Bean telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan telah dipastikan semua bahan yang digunakan adalah halal tetapi Starbuck memang tidak pernah memohon pengesahan halal JAKIM, maka tidak dapat dipastikan kehalalan 
bahan/produk di tempat tersebut.





Posted on October 28, 2008 by produkhalal



Baja Daripada Tahi Babi
Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan
Bagi Hal Ehwal Agama Islam kali ke – 2
Tarikh : 12 Mei 1981
Keputusan Muzakarah :
” Berdasarkan nas daripada kitab tersebut di atas mesyuarat Jawatankuasa Fatwa telah memutuskan seperti berikut -
( a ) Bahawa baja yang diperbuat daripada tahi babi adalah najis mughalazah, sementara hukum menggunakannya sebagai baja adalah harus serta makruh
( b ) Bahawa makanan ayam yang diproses daripada bahan-bahan yang bercampur dengan najis seperti darah lembu , darah babi dan lain-lain adalah harus atau halal. “
Penggunaan Bulu Babi
Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kali Ke-12
Tarikh : 21-22 Januari 1985
Keputusan Fatwa :
” Penggunaan berus yang diperbuat daripada bulu babi adalah haram. Sekiranya tidak pasti sama ada berus tersebut daripada bulu babi atau tidak maka harus digunakan“.
Gas Daripada Tahi Babi
Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kali Ke-2
Tarikh : 12 – 13 Mei 1981
Keputusan Fatwa :
‘ Gas yang diproses daripada tahi babi dengan menggunakan api hukumnya najis dan yang tidak menggunakan api hukumnya suci’.





Alkohol Sebagai Penstabil Minuman Ringan
Muzakaran Jawatankuasa Fatwa Kali Ke 22
Tarikh : 24 November 1988
Keputusan Fatwa :
‘ Kordial yang mengandungi bahan citarasa (flavour) yang dimasukkan alkohol untuk tujuan penstabilan adalah harus (boleh) digunakan untuk tujuan minuman sekiranya :
a) Alkohol itu bukan dihasilkan dari proses pembuatan arak
b) bahawa kuantiti alkohol dalam citarasa (flavour) itu adalah sedikit iaitu tidak memabukkan.
Hukum Wine Vinegar ( Cuka wain )
Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan
Bagi Hal Ehwal Agama Islam kali ke – 76
Tarikh : 4-6 April 2006
Keputusan Muzakarah :
” Haram menggunakan Cuka Wain ( Wine Vinegar ) yang diproses dan dicampur dengan bahan-bahan luar. Walaubagaimanapun, sekiranya perubahan daripada cuka wain kepada cuka berlaku dengan sendirinya, maka ia adalah halal.”
Hukum Melakukan Samak Najis Mughallazah Menggunakan Sabun Tanah Liat
Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan
Bagi Hal Ehwal Agama Islam kali ke – 76
Tarikh : 21 – 23 November 2006
Keputusan Muzakarah :
” Sabun yang mengandungi unsur tanah liat boleh digunakan untuk melakukan samak najis mughallazahdengan syarat tanah tersebut suci dan peratusan kandungan tanah dalam sabun melebihi daripada bahan-bahan lain serta kaedah samak tersebut dilakukan mengikut syarak.
Rujukan drp: http://www.halal.gov.my/fatwas.php

Assalamualaikum w.b.t


Saya ada terima email dari kawan berkaitan barang2 tak halal ni, baru terinat nak letakkan kat sini. Saya sendiri takde kepastian sebenar sejauhmana benar email ni, tapi saya tetap 'mengharamkan; penggunaan barang2 bawah ni selepas baca email ni, sebab telah ada was-was. Jadikanlah panduan sebab halal haram adalah perkara yang serius...


SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI LEMAK BABI
 

> 1. Minyak Masak LAM SOON ( Cap Helang & Buruh )
 
> 2. Ubat Pearl Cream Arche ( Thailand )
 
> 3. Ajinomoto ( Thailand )
 
> 4. Ais Krim Harga RM1.00 ke atas
 
> 5. Semua tauhu buatan Orang Cina
 
> 6. Sabun LUX & Lotion Badan Buatan Malaysia , USA , & Thailand
 
> 7. Sabun FAB berbuku
 
> 8. Lobak Jeruk
 
> 9. Mee & Kueteow basah ( buatan Cina)
 
> 10. Krim Muka Hazeline Snow



SENARAI BARANG YG MENGANDUNGI ( KULIT BABI, URI & BINATANG YANG TIDAK HALAL)
 

> 1. Semua Jenis Serbuk Mee Segera Terutama Maggi
 
> 2. Pucuk , Kulit Popia, Fish Cake & Bebola Ikan buatan Orang Cina
 
> 3. Daging Burger Import
 
> 4... Sardin, Kari Ayam dlm tin & Yong Taufu buatan Orang Cina
 
> 5. Kasut Bola Jenis ' Gold Cup'
 
> 6. Berus Gigi Jenis ' Reach'
 
> 7. Mee Kering ( sanggol ), Mee Rebus Tulang
> 8. Semua sabun mandi yang diimport
 
> 9. Ajinomoto kecuali keluaran Kilang Lot 5710 Jalan Kuchai Lama KL
 
> 10. Semua jenis shampoo kecuali keluaran Orang Islam
 
> 11. Have Pearl Cream
 
> 12.. Ramuan Kentucky Fried Chicken & Mc Donald
 
> 13. Ubat Kurap buatan Org Cina
 
> 14... Beehon Segera Siam
 
> 15. Kiub perasa ayam
> 16. Sabun Mandi Yang Berminyak



SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI GELATIN ( LEMAK BABI DAN BINATANG TIDAK HALAL )
 

> 1. Bosset Wine Gum
 
> 2. Dairy Milk Coklat
 
> 3. Coklat Cadbury/ Chewing Gum
 
> 4. Sugus Strawberry
 
> 5. Passer Doily Mixture
 
> 6. Trebo Mint Chewing Gum/ Peppermint
 
> 7. Scothes Vikmin
 
> 8. Share Extra Atrenght
 
> 9. Black Current Jelly
 
> 10. Royal Gulaman & Decart Oranges
 
> 11. Valvis Gelatin
 
> 12. Sarung Kapsul Ubat
 
> 13. Ais Krim dalam bekas plastik
 
> 14. Gula-gula Fruities
 
> 15 Cake Mets Vilber Punch
 
> 16 Coklat Cake
 
> 17 Tepung Kastard Lady's Choice
 
> 18 Semua jenis Jelly
 
> 19 Semua jenis gincu bibir
 
> 20 Keseluruhan Jenis Sheisedo
 
> 21 Lady's Choice Jelly
 



> SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI ALKOHOL UNSUR-UNSURNYA
 

> 1 BARANGAN AVON KESELURUHANNYA
 
> 2 PEWANGI KETIAK TERUTAMA JENAMA VITALIS & CONCORD
 
> 3 MINYAK RAMBUT BRYLCREAM ( HIJAU )
 
> 4 RACUN SERANGGA JENIS SPRAY SEPERTI SHELTOX, BAYGON & MORTIN
 
> 5 SELURUH UBAT BATUK JENIS SIRAP
 
> 6 KESELURUHAN BALL PEN DAKWAT KERING
 
> 7 TONIK BAYI GRAPE WATER, TONIK WATERBERRY COMPOUND



Kami dalam keresahan memohon ampun dan maaf terlewat memberutahu perkara di atas. Pastikan Pakaian anda tidak terkena bahan-bahan diatas terutama pakaian sembahyang. TOLONG CETAK DAN EDARKAN RISALAH INI KPD SEMUA SAUDARA ISLAM KITA.
Confirm - Pringles Potato Chips - tidak HALAL !!

AMARAN OLEH KERAJAAN M'SIA BERHATI-HATI SEBELUM MAKAN! Ref. Message: Pringles Potato Chips Looks like you have to find another alternative to munch. Just to let you and gang know........ I have checked. It's true that the chips contain Emulsifier.


Dr Safurah Hj Jaafar ;
 
Principal Assistant Director; Ministry of Health ,
 
Malaysia ;
 
Tel: 03-2540088

No comments:

Post a Comment